18.6.11

Uluslararası Altın Fıçı 2011 Karikatür Yarışması albümü

Bugün elime geçen Uluslararası 17. Bira konulu Altın Fıçı 2011 Karikatür Yarışması albümü, şartnamede belirtildiği üzere tüm katılımcılara gönderiliyor demek ki. 2000'lerde özenerek hazırlayıp tüm üyelere yolladığımız Karikatürcüler Derneği aylık haber bülteni "Karikatürk"ü hatırlattı bana: 15x21 cm ölçülerinde toplam 20 sayfadan oluşan bu sergi kataloğunda neler yok ki...
Yarışma kurucularından ve halen yöneticisi olan Fedor Vico, 1994'ten başlayarak nasıl önce Saris Biracılık Şirketi'nin katkılarıyla Bumerang mizah dergisini çıkarmaya giriştiğini, sonra bundan güç alarak Bira konulu bu yarışmayı düzenlemeye başladığını, şirketin el değiştirmeleri dolayısıyla kesilen ya da artan destekle nasıl bugüne gelindiğini anlatıyor "Krize Rağmen Yuvarlanıp Giden Bira Fıçısı" başlıklı yazısında.
Dr Jaroslav Reznik ise "Jüri Başkanının Önsözü"nde seçiciler kurulu toplantısına değinerek, tarihi Presov konaklarından birinin giriş katında yaptıkları değerlendirmenin, hem gördükleri eserler, hem de birarada bulundukları seçkin jüri üyeleri bağlamında, benzersiz bir deneyim olduğunu, adrenalin pazarlayan hiçbir seyahat şirketinin portföyünde böylesi bir önerinin yer almadığını belirtiyor.
2003'te Prag'da hayata veda eden Igor Sevcik de tanıtılıyor kısaca bu katalogda, onun anısına bir Özel Ödül veriliyor çünkü bu yarışmada: Çek Karikatürcüler Derneği'nin kurucularından Sevcik, 1999'da 5. Altın Fıçı'nın jüri başkanlığını da yapmış.
Slovakça ve İngilizce dillerinde hazırlanan katalogda, ayrıca, yarışmaya tüm katılanların listesi ile Jüri Değerlendirme Raporu da yer alıyor.
Bu yıl Türkiye'den katılan ve Onur Mansiyonu kazanan Mehmet Zeber ile eseri sergilenen Ahmet Ümit Akkoca'nın albümdeki karikatürlerini maalesef teknik zorluklar nedeniyle buraya aktaramıyorum. Taramasını yapabildiğim birkaç karikatür için bkz: http://caricaturque.blogspot.com/2011/06/catalog-international-cartoon.html .

(Haberi okuyunca ödül kazanan çalışmasının görselini göndererek yayınımıza katkı veren Balıkesirli çizer dostumuz Mehmet Zeber'e teşekkür ediyorum. 21.06.2011)

Hiç yorum yok: