13.2.14

14 Şubat 2014, Sergi : "Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği"

SERGİ : ‘VAROLMANIN DAYANILMAZ HAFİFLİĞİ’
14 ŞUBAT-12 MART 2014
Kokteyl: 14 ŞUBAT CUMA SAAT 18.00 e lab Maçka
Özgür DEMİRCİ-Levent ELPEN-Neslihan ÖZGENÇ-Didem Atiş ÖZHEKİM’in ‘Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği’ başlıklı resim-tekstil-klasik canlandırma film sergisi, e lab ve Medical Corner Teşvikiye’de, Şeli Sanat Art Project Organization işbirliğiyle tüm sanatseverlerle buluşuyor.
Gündelik yaşam alanlarında sanatsal çözümler öneren proje kapsamında açılan sergiler ‘Her sağlık kuruluşuna sanat’ sloganıyla etkinliklerine devam ediyor.
Milan Kundera’ nın “Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği” kitabından yola çıkarak bu sergiyle hafiflik/ağırlık karşıtlığı bütün karşıtlıkların en gizemlisini ve çift anlamlarını sunuyor. Kundera, hayatın görünür yüzeyi bir hayli keskin, duyusal dokusuna duyarlılığı da çok gelişmiş, ama bunların ötesinde bir bilgelik düzeyinden baktığında gördüğüne, anladığına okuru inandırdığı gibi bu sergi de izleyicinin tüm bunlara inanmasını istiyor...
Kundera’nın dediği gibi "İnsan henüz epeyce gençse ve yaşam denen müzik parçası hala açılış notalarındaysa, yaşamın şurasını burasını değiştirip yeniden yazabilir, karşısındakiyle motif değiştokuşu yapabilir. Ama daha az genç yaşta karşılaşan iki insanın müzik parçaları az çok tamamlanmıştır ve her motif, her eşya, her sözcük, her biri için farklı anlam taşır." Bu sergideki sanatçılar da resimlerindeki detaylarıyla yaşamı değiştirip yeniden yazılabileceğini anlatıyor. Motiflerindeki anlam değiştokuşlarını bizlere sunuyorlar. Özgün ve benzersiz olanı Kundera, bir kişide düşlenemeyen ne varsa onun içine gizlediği gibi, sanatçılar da özgünlüklerini resimlerine gizliyorlar. İnsanların ortak yanlarını o ‘giz’in içinde düşlüyorlar. Düş kurmamızı sağlıyorlar.
Firdevs KAYHAN
(Daha fazla bilgi için bkz.)

Hiç yorum yok: