31.10.14

Beş yıl sonra gelen ödül iptali

Kabataş Erkek Liseliler Derneğinin Basın Açıklamasıdır:
Kamuoyunun Dikkatine,
Kabataş Erkek Liseliler Derneği olarak, 10 yıldan bu yana 1944 yılı mezunumuz, ağabeyimiz merhum Nehar Tüblek'in aziz anısını yaşatmak ve ülkemizde Karikatürün gelişmesine katkıda bulunabilmek için "Nehar Tüblek Karikatürist Onur Ödülü'nü" vermekteyiz.
Nehar Ağabey ömrünü İstanbul’da tüketmiş, Beşiktaş semtinde yaşamış, halkın içinde kahvehanelerde, çarşıda, pazarda halkla birlikte nefes almış, duygularını paylaşmış bir sanatçıydı. Yaşamı da çizgileri gibi yalın, mizahı gibi saydamdı.
Nehar Ağabeyin iç dünyasını, beyefendiliğini anlamak için İlhan Selçuk’un şu cümlelerine göz atmak yeter: "Nehar’ın iç dünyasında, ayrım gözetmeden dostlarını buyur edeceği rahat koltuklar, yumuşak divanlar, yer minderleri bulunurdu; Tüblek biraz sonra gönlüne konuk ettiği kişiye belki mis kokulu bir alaturka kahve ya da eski İstanbul evlerinde geçerli olduğu gibi sakız reçeli sunardı. Gümüş kaşıkla reçelden bir tadımlık alıp, kaşığı beyaz örtülü tepside kristal bardakla getirilmiş suya bırakmak gerekirdi; söyleşi uzadıkça birlikte yaşanan zaman dost soluklarıyla ısınırdı. Nehar tanınan sesiyle hecelerin, İstanbul’un eski kaldırımlarındaki taşların üzerine basar gibi basarak tane tane konuşurdu. İncelikli İstanbul efendisinin karikatür çizgilerinde yaramaz bir çocuk gibi hırçınlaşması, Nehar’ın kişiliğinin öteki yanını vurgular. Bu güzel çocuk sırası geldiğinde halka illallah dedirtenlerin kuyruğuna teneke bağlamasını bilirdi."
Yönetim Kurullarımızca Kıymetlerimiz adına verilen ödüller, onları vareden değerlerin yaşamasına atfedilmiş birer semboldür.
2009 Yılında "Nehar Tüblek Karikatür Onur Ödülü” dönemin yönetim kurulu kararı ile Karikatürist Sayın Salih Memecan’a verilmişti. Üzülerek ifade etmeliyiz ki, kurum tarihimizde ilk defa bir ödülümüzü Tüblek Ailesinin talebi ve Yönetim Kurulumuzun oybirliği ile yok hükmünde saymak mecburiyetinde kalmaktayız.
Gerekçemiz Sayın Memecan'ın özelde Ermenek'te meydana gelen ülkemizi üzüntüye boğan maden faciasının ardından yaptığı çizim ile toplumsal duyarlılıklarımızı kavrayamadığını görmek genelde ise toplumsal olaylara bakışındaki yanlı duruşu ve değerlendirmeleri adına ödül aldığı merhum Nehar Tüblek ağabeyimizin halkın içinde soluklanan, halk ile birlikte duygulanan, emeğe saygılı yaşam felsefesinden uzaklaştığı kaanatine varmamızdır.
Sayın Memecan'ın kendi çizgisine ve yorumlarına pek tabii ki sonuna kadar saygı duymaktayız. Fakat adına ödül verdiğimiz bir kıymetimizin yaşam felsefesine bu denli ters bir duruma kayıtsız kalamayacağımız gerçeğinden hareketle Kabataşlılar Derneği Yönetim Kurulu'nca 2009 yılında verilen Sayın Salih Memecan'a verilen Nehar Tüblek Karikatür Onur Ödülünü, Yönetim Kurulumuzun oy birliği ile 30 Ekim 2014 Tarihli toplantısında aldığı kararı ile iptali kararımızı tüm Kabataş Ailemiz ve kamuoyu ile paylaşırız.
Saygılarımızla,
Kabataş Erkek Liseliler Derneği
Yönetim Kurulu.
Kaynak: fb.
Ayrıca bkz: yurtgazetesi.

Hiç yorum yok: