31.1.15

Karikatürcü Sezer Odabaşıoğlu hayatını kaybetti (1948 - 2015)

Eğitimci-çizer Sezer Odabaşıoğlu bugün (31.01.2015) sabaha karşı İzmir'de vefat etti. Akciğer kanserinin aramızdan ayırdığı Odabaşıoğlu, son günlerini bile etkinliklerle geçirmiş, geçtiğimiz günlerde yattığı Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 12 Ocak'ta "Dumanaltı" adlı sigara karşıtı karikatür sergisinin açılmasını sağlamıştı. Bugün öğle namazı ardından Gaziemir Emir Sultan Camisi'nden kaldırılan sanatçının cenazesi Gaziemir Sarnıç Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Sezer Odabaşıoğlu 01.07.1948 tarihinde Akşehir’de doğdu. Çeşitli sanatsal etkinliklerde bulunan sanatçının şiir, öykü ve günceleri çeşitli yayın organlarında yayınlandı.
1973 yılından bu yana karikatür çizen sanatçının ilk karikatürü Gırgır mizah dergisinde çıktı. Daha sonraları Akbaba, Zühtü, Çivi, Sanat Rehberi, Yeni Çuval, Tebessüm, Karakare, Öğretmen Dünyası, Zeytin Ülkesinde Sanat, Balyoz, Süzgeç, Yeşil Akşehir ve Milliyet Sanat dergilerinde yayınlandı.
Birçok ulusal ve uluslararası karikatür yarışma ve sergilerine katılan Odabaşıoğlu'nun çizgileri, bu etkinliklerin sergi ve albümlerinin çoğunda yer aldı.
On üç kez karikatür sergisi açan sanatçının eserleri, başta Tolentino Dünya Karikatür Müzesi olmak üzere birçok uluslararası karikatür müzesine alındı.
Katıldığı karikatür yarışmalarında çeşitli ödüllere değer görülen sanatçı, ayrıca "aç çocuklara yardım" amacıyla birkaç karikatürünün satış bedelinin açlıkla mücadele alanında kullanılmasından dolayı “Waddingtons Cartoon Awards” tarafından “Onur Sertifikası” ile ödüllendirildi.
Durakta Çizgi Var (1989), Yaşayan Mizah Nasrettin Hoca (1998) ve Temiz Çevre Temiz Yaşam (2000) adlı karikatür albümleri yayımlandı.
Sanatçının çocuk roman ve öyküleri ile mizah ve tekerleme kitapları da bulunmaktadır.
Öğretmenlikten emekli olduktan sonra İzmir’e yerleşen Sezer Odabaşıoğlu, Karikatürcüler Derneği, Edebiyatçılar Derneği, MESAM ve BESAM üyesidir.
Kaynaklar: Karikatürcüler İletişim Grubu ve istasyongazetesi.

Hiç yorum yok: