3.5.18

Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde çizerlerimizin yeni uluslararası başarıları

* Birleşmiş Milletler destekli Barış için Karikatür Vakfı'nın (Cartooning for Peace) iki yılda bir verdiği "Uluslararası Editoryal Karikatür Ödülü"ne bu yıl Türkiye'den Musa Kart layık görüldü. Yurt dışına çıkış yasağı nedeniyle törene katılamayan Musa Kart'ın ödülünü eşi Sevinç Kart aldı.
* Çin'de geçen yıl ilk kez düzenlenen Xilingol Meslek Yüksek Okulu Uluslararası Karikatür Yarışması'nda kazananlar açıklandı. "Yeşil Dünya/Çevre" konulu etkinlikte iki çizerimize birden ödül var: Aşkın Ayrancıoğlu'ya Üçüncülük Ödülü (Yukarıda) ve Halit Kurtulmuş Aytoslu'ya Mükemmellik Ödülü.
* İtalya'nın Trento kentinde bu yıl "Kadın: Göğün/Evrenin Öbür Yarısı" konusunda yapılan 26. Uluslararası Studio d’Arte Andromeda Karikatür Yarışması sonuçlandı. Bu etkinlikte de iki ödül Türk karikatürcülerin oldu: Hamza Akın Özel Ödül, Faruk Soyarat Özel Mansiyon (Üstte) kazandılar.
* Kanada Dünya Basın Hürriyeti Komitesi'nin geleneksel uluslararası editoryal karikatür yarışması bu yıl "Özgür Basının Ağır Bedeli" konusunda düzenlendi. Yarışmadaki 10 Mükemmellik Ödülü'nden ikisi Türkiye'den katılan Turan Aksoy ve Musa Gümüş'ün işlerine verildi.
* İtalya'da "Su" konulu düzenlenen (artık bienal olan) 48. Uluslararası Marostica Karikatür Yarışması 2018'de Türkiye'den Ali Şur, Marostica Mizah Özel Ödülü kazandı.
* Portekiz'de bu yıl 20.si yapılan Uluslararası Porto Karikatür Festivali ödülleri belirlendi. "Çevreyi Temizleyin" konulu karikatür dalında Musa Gümüş ile "Amalia Rodriguez" konulu portre karikatür dalında Halit Kurtulmuş (Aşağıda) Onur Mansiyonu kazandılar.
* Slovakya'da bu yıl 24.sü düzenlenen "Bira" konulu Uluslararası Altın Fıçı Karikatür Yarışması sonuçlandı. 37 ülkeden 54 sanatçının 441 eserle katıldığı etkinlikte Türkiye'den çizer Ali Hakan Alan'ın çalışmasına Onur Mansiyonu verildi.

Hiç yorum yok: